”Fast Fashion” har blivit synonymt med en modern livsstil, i takt med ökande nettoinkomster, sjunkande tillverkningskostnader och det växande intresset för att återskapa heta looks från modevisningarna.
Modebranschen producerar mängder av nya trender varje säsong. Onlinebutiker och butikskedjor erbjuder de senaste kläderna – ofta tillverkade i billiga material på grund av att man vill få ut dem snabbt till kunderna. Men kläder i sämre material hamnar ofta till slut på soptippen, vilket bidrar till storskaliga luftföroreningar. Faktum är att kläd- och textilindustrin producerar uppemot 1,7 miljarder ton koldioxid varje år.
Genom att lägga lite mer pengar på kläder av bättre kvalitet – kläder som vi kan bära i flera år (eller decennier, om vi sköter dem väl!) – kan vi göra stor skillnad för miljön. Läs våra tips om hur du gör mer miljövänliga modeval och var/hur du bör shoppa.
2. Köp second hand
Innan du går till de stora butikskedjorna för att handla nya kläder – fundera på om du kan köpa begagnade kläder från onlinebutiker eller fysiska butiker som drivs av välgörenhetsorganisationer. Det kan kallas ”grönt mode”, och det kan vara precis lika snyggt som att köpa nytt.
3. Handla lokalt
Att handla i lokala klädbutiker är ett bra sätt att stötta konceptet med ekologiskt hållbart mode. Eftersom du inte reser så långt minskar du också dina koldioxidutsläpp. Dessutom stöttar du lokalsamhället och den lokala ekonomin. Alla vinner!
4. Undvik syntetmaterial
Många av de syntetiska textilmaterialen i kläder – inklusive nylon och polyester – utvinns från olja som bidrar till utsläppen av växthusgaser.[1] Det är bättre att göra ett mer aktivt miljövänligt val genom att välja naturliga material som linne, hampa och ylle. Det är precis lika snyggt men är ett mer ansvarsfullt val för planeten.
5. Läs på
Kunskap är makt, och den som blir mer medveten om varifrån kläderna kommer kan göra bättre, grönare val. Hållbarhet blir en allt viktigare faktor för shopping och många varumärken blir allt mer transparenta med sina miljömässiga och sociala policyer. Många företag utvecklar samarbeten och initiativ på hållbarhetsområdet och strävar efter att göra mer hållbara inköp, så håll utkik efter de som driver på förändringen.
Idag finns det massor av lättillgänglig information, så vi kan ta reda på hur våra favoritplagg tillverkas och varifrån de kommer. Om du känner till historiken bakom dina plagg kan du ta mer informerade beslut om ditt nästa köp.